Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
600 g maki
150 g stopionego masła
sól
oliwa do smażenia
500 ml płynnego miodu
Farsz:
150 g obranych migdałów
120 g cukru pudru
1 jajko
30 ml wody pomarańczowej
2 łyżki mielonego cynamonu
150 ml oliwy
Wykonanie:
Migdały sparzyć we wrzątku, osuszyć, zemleć,a następnie wymieszać dokładnie z cukrem pudrem oraz cynamonem. Jajko rozbić na jednolita masę.
Następnie połowę oliwy ze smażenia migdałów rozgrzać na patelni. Zasmażyć na niej masę migdałową dodając powoli rozbite jajo. Doprawić woda pomarańczową, wymieszać starannie i zdjąć z ognia. Mąkę przesiać, połączyć ze stopionym masłem, osolić i wyrobić na elastyczne, ale dość twarde ciasto. Rozwałkować je na placek grubości ok. 1 mm, z którego wykrawać następnie krążki o średnicy około 7 cm. Rozciągnąć je lekko, na każdy
nałożyć porcję farszu, po czym zwinąć w rulonik.
Smażyć ze wszystkich stron na wrzącej oliwie, na złoty kolor, następnie przenieść na 3-4 min. do naczynia z gorącym miodem. Wyjąć, odsączyć i schłodzic.