Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 45 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 8-10
	    
  
  Składniki: 
	20 dag miodu
10 dag cukru
jajko
40 dag mąki
łyżeczka przyprawy do pierników
suszone skórki cytryny i pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: 
Do płynnego miodu należy dodać cukier, przyprawę, jajko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrobić na dość twarde ciasto, rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać pierniczki, smarować z wierzchu miodem w wodą (na łyżeczkę miodu łyżka wody). Następnie układać na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Piec w dość gorącym piekarniku.