Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety rybne
4 pomidory bez skórki,
2 drobno posiekane cebule,
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek,
2 jajka,
200 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki śmietany,
100 g twardego sera feta
masło do posmarowania formy,
świeżo mielony biały i czarny pieprz
Wykonanie:
Filety oprószyć pieprzem. Dwa pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, zalać winem i zapiekać 10 minut. Łyżką zebrać powstały sos.
Sos przecedzić i podgrzać. Żółtka zmiksować ze
śmietaną, dodać do gorącego ale nie wrzącego sosu i bardzo dokładnie wymieszać do jednorodnej postaci. Pozostałe dwa pomidory pokroić w kostkę.
Filety wraz z pieczarkami wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować pomidorami, posypać pokruszoną fetą.