kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Filety rybne pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Stosunkowo proste w wykonaniu danie, zaskakuje konsystencją aksamitnego sosu w połączeniu z wyjątkowo delikatnym smakiem ryby, złamanym aromatem dojrzałych pomidrów. Doskonale smakuje z sałatą i dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem.
 
 

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: grecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety rybne
4 pomidory bez skórki,
2 drobno posiekane cebule,
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek,
2 jajka,
200 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki śmietany,
100 g twardego sera feta
masło do posmarowania formy,
świeżo mielony biały i czarny pieprz

Wykonanie:

Filety oprószyć pieprzem. Dwa pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, zalać winem i zapiekać 10 minut. Łyżką zebrać powstały sos.

Sos przecedzić i podgrzać. Żółtka zmiksować ze
śmietaną, dodać do gorącego ale nie wrzącego sosu i bardzo dokładnie wymieszać do jednorodnej postaci. Pozostałe dwa pomidory pokroić w kostkę.

Filety wraz z pieczarkami wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować pomidorami, posypać pokruszoną fetą.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »