kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Filety rybne pieczone w sosie pomidorowo-pieczarkowym

Stosunkowo proste w wykonaniu danie, zaskakuje konsystencją aksamitnego sosu w połączeniu z wyjątkowo delikatnym smakiem ryby, złamanym aromatem dojrzałych pomidrów. Doskonale smakuje z sałatą i dobrze schłodzonym wytrawnym białym winem.
 
 

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: grecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

4 filety rybne
4 pomidory bez skórki,
2 drobno posiekane cebule,
25 dag obranych pokrojonych w plastry pieczarek,
2 jajka,
200 ml wytrawnego białego wina,
1/2 szklanki śmietany,
100 g twardego sera feta
masło do posmarowania formy,
świeżo mielony biały i czarny pieprz

Wykonanie:

Filety oprószyć pieprzem. Dwa pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki, pomidory i cebulę położyć na natłuszczonej formie do zapiekanek. Na wierzchu ułożyć filety, zalać winem i zapiekać 10 minut. Łyżką zebrać powstały sos.

Sos przecedzić i podgrzać. Żółtka zmiksować ze
śmietaną, dodać do gorącego ale nie wrzącego sosu i bardzo dokładnie wymieszać do jednorodnej postaci. Pozostałe dwa pomidory pokroić w kostkę.

Filety wraz z pieczarkami wyłożyć na talerze, polać sosem i udekorować pomidorami, posypać pokruszoną fetą.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»