Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
50 dag mięsa z nóżek i grzbietu kurczaka
opakowanie mrożonej włoszczyzny
cebula
2 ząbki czosnku
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 łyżka oleju lub oliwy
1 łyżka imbiru
2 łyżki majeranku
1 łyżka słodkiej papryki
sól, pieprz, ostra papryka
4 łyżki posiekanej zieleniny
Wykonanie:
Mięso dzielić od kości, umyć, pokroić w paski tak jak flaki, lekko obrumienić na oleju. Dodać drobno posiekany czosnek, ziele angielskie i liść laurowy posolić, wlać 100 ml wody. Dusić na małym ogniu ok 1/2 godziny, w miarę potrzeby podlewając wrzącą wodą. Dodać warzywa, dusić jeszcze 15 minut Pod koniec duszenia dodać przyprawy. Podawać z pieczywem, posypane zieleniną.