Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
meksykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 20 (nie licząc marynowania mięsa)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
700 g piersi z kurczaka
sok z jednej limonki
2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
2 łyżki stołowe rozdrobnionego imbiru
2 wyciśnięte ząbki czosnku
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki przyprawy chili
150 ml ostrego sosu Salsa
Wykonanie:
W małym rondlu wymieszać sok z limonki, szczypiorek, imbir i czosnek. Dodajć oliwę z oliwek i chili, po czym podgrzewać na wolnym ogniu. Przed zagotowaniem wlać sos Salsa i pozostawić do ostygnięcia.
Filety z kurczaka zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 2 do 24 godzin.
Rozgrzać grilla i opiekaj mięso 3-4 minuty z każdej strony co jakiś czas polewając marynatą.