Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
6 średnich jajek
6 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 kwaśne jabłka
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, na wierzchu bardzo delikatnie ułożyć jabłka. Piec przez 30 minut w teperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodatkowe informacje: Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.