Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 posiekana cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
Ok. 3 kg obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów
Szczypta czerwonego pieprzu
1-2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
2 filiżanki odtłuszczonego mleka
Sól potasowa i pieprz do smaku
Wykonanie:
1. Umieść cebulę na niewielkiej patelni i podgrzewaj ok. 4 minut, aż będzie złota
2. Dodaj posiekany czosnek oraz pomidory
3. Całość gotuj nie przykrywając garnka przez około 10 minut
4. Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Dodaj mleko, sól, pieprz i bazylię
6. Wymieszaj i gotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.