Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1/4 kg margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku cytrynowego
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
1/2 kg truskawek
1 szklanka śmietanki
2 łyżki cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym
Wykonanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, wystawić do lodówki na pół godziny. Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć dno cienką warstwą ciasta, okleić brzegi wałeczkiem ciasta, aby powstał wyższy rant. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasny kolor. Upieczone ciasto wystudzić, przełożyć na półmisek lub tackę do tortu. Tuż przed podaniem ułożyć na cieście umyte i odsączone z wody truskawki, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i polać kremem ze śmietany (ubitym ze śmietany i cukru).