Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: niski 
    Czas: 40 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 4
	    
  
  Składniki: 
	Ciasto:
1/2 kg mąki
1/4 kg margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru
1 łyżka soku cytrynowego
cukier waniliowy
1 łyżka śmietany
1/2 kg truskawek
1 szklanka śmietanki
2 łyżki cukru pudru wymieszanego z cukrem waniliowym
Wykonanie: 
Z podanych składników zagnieść ciasto, wystawić do lodówki na pół godziny. Tortownicę średniej wielkości wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką, wyłożyć dno cienką warstwą ciasta, okleić brzegi wałeczkiem ciasta, aby powstał wyższy rant. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec na jasny kolor. Upieczone ciasto wystudzić, przełożyć na półmisek lub tackę do tortu. Tuż przed podaniem ułożyć na cieście umyte i odsączone z wody truskawki, posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym i polać kremem ze śmietany (ubitym ze śmietany i cukru).