Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
francuska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: niski 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: nie 
	    Liczba porcji: 5
	    
  
  Składniki: 
	1,5 kilogramowy kurczak
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku, lub 4 gałązki świeżego
4 średnie posiekane cebule
1,5 litra wywaru  warzywnego, lub drobiowego
1 cytryna pokrojona na 10 plasterków
sok z jednej cytryny
Wykonanie: 
Kurczaka umyć i podzielić na 10 części. Sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz tymianek wymieszać i natrzeć przyprawami kawałki kurczaka. Ułożyć je w brytfannie.
Cebulę, wywar i sok z cytryny wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu aż cebula będzie miękka a sos zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią.
Gorącym sosem zalać kurczaka i wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. W połowie czasu na każdym kawałku kurczaka ułożyć plaster cytryny.
Podawać ozdobione świeżym tymiankiem. Jako dodatek podać ryż lub białe pieczywo oraz wytrawne białe wino.