Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 5
Składniki:
1,5 kilogramowy kurczak
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki pieprzu
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku, lub 4 gałązki świeżego
4 średnie posiekane cebule
1,5 litra wywaru warzywnego, lub drobiowego
1 cytryna pokrojona na 10 plasterków
sok z jednej cytryny
Wykonanie:
Kurczaka umyć i podzielić na 10 części. Sól, pieprz, zmiażdżony czosnek oraz tymianek wymieszać i natrzeć przyprawami kawałki kurczaka. Ułożyć je w brytfannie.
Cebulę, wywar i sok z cytryny wymieszać w garnku i gotować na małym ogniu aż cebula będzie miękka a sos zmniejszy swoją objętość o jedną trzecią.
Gorącym sosem zalać kurczaka i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 30 minut. W połowie czasu na każdym kawałku kurczaka ułożyć plaster cytryny.
Podawać ozdobione świeżym tymiankiem. Jako dodatek podać ryż lub białe pieczywo oraz wytrawne białe wino.