kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makowiec królewski

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak

Składniki:

Ciasto:
40 dag mąki
25 dag cukru
6 jaj
10 łyżek mleka
1 kostka margaryny
cukier waniliowy
1,5 łyżki proszku o pieczenia
Masa:
30 dag maku
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki margaryny
2 jajka
bakalie
olejek migdałowy
3 łyżki powideł

tłuszcz do blachy

Wykonanie:

Masa: opłukany mak zalewamy niewielką ilością wrzątku, stawiamy na małym ogniu i gotujemy ok. 15 minut, często mieszając (cała woda musi odparować). Mak razem z cukrem mielimy, dodajemy jajka, roztopiony tłuszcz, bakalie, olejek i powidła.
Ciasto: oddzielamy białka od żółtek. Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek, wlewamy mleko i mieszamy. Delikatnie dodajemy ubite na sztywną pianę białka i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu - w razie potrzeby dolewamy mleka.
Wylewamy połowę ciasta na wysmarowaną tłuszczem blachę, układamy stożki masy makowej, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w temp. 200 stopni ok. 1 godziny.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»