Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 90 (nie licząc parzenia maku i rośnięcia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 24
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
130 g masła
4 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
50 g drożdży
Masa:
750 g maku
1 jajko
6 łyżek miodu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g rodzynek
100 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki konfitur wiśniowych
Lukier:
300 g cukru-pudru
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ciepła woda
Wykonanie:
Mak zalać wrzącą wodą i zostawić do napęcznienia na co najmniej 6-8 godzin (najlepiej na całą noc). Odsączyć, dobrze odcisnąć na sicie i dwukrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku maszynki.
Dodać ogrzany miód, stopione masło, sparzone o osączone rodzynki, skórkę pomarańczową, konfitury, jajko oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ponownie wymieszać i ew. dosłodzić.
Z drożdży, ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej mąki, dodać całe 3 całe jaja i jedno żółtko, wyrobić ciasto. Po połączeniu składników i lekkim wyrobieniu dodać partiami stopioną letnią margarynę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być miękkie ale dość zwarte i dać się uformować w kulę, nie rozlewając się od razu po misce. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.
Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku ok 25 centymetrów. Placki ułożyć na ściereczce, posmarować pozostałym białkiem i rozłożyć masę makową tak by przy trzech krawędziach buło ok 1 cm nie pokrytego nią ciasta. Zwinąć dość ściśle ciasto rozpoczynając od krawędzi pokrytej makiem. Zalepić końce ciasta, ułożyć je łączeniem do dołu i luźno owinąć je w papier do pieczenia tak żeby między papierem a ciastem było ok 5 cm przestrzeni.
Gotowe makowce układać na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy niemal całkowicie wypełnią papier, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny, sprawdzić czy patyk wkłuty w najgrubsze miejsce wychodzi suchy.
Cukier puder ucierać dodając po kropli sok z cytryny i likier. W razie konieczności regulować gęstość przy pomocy dodawania ciepłej wody. Dość gęstym lukrem posmarować jeszcze ciepłe makowce.