kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Makowiec świąteczny

Drożdżowe ciasto, mak, miód i bakalie tworzą razem prawdziwy poemat cukierniczy, który kusi bogactwem aromatów i rozpływa się w ustach od pierwszego do ostatniego kęsa.
 
 

Dodał: admin


Dodał: admin


Dodał: admin

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 90 (nie licząc parzenia maku i rośnięcia ciasta)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 24

Składniki:

Ciasto:
500 g mąki
130 g masła
4 jajka
100 g cukru
100 ml mleka
50 g drożdży

Masa:
750 g maku
1 jajko
6 łyżek miodu
3-4 łyżki cukru
2 łyżki masła
100 g rodzynek
100 g mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, migdały)
1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej
3 łyżki konfitur wiśniowych

Lukier:
300 g cukru-pudru
20 ml likieru migdałowego
1 łyżeczka soku z cytryny
ciepła woda

Wykonanie:

Mak zalać wrzącą wodą i zostawić do napęcznienia na co najmniej 6-8 godzin (najlepiej na całą noc). Odsączyć, dobrze odcisnąć na sicie i dwukrotnie zmielić na najdrobniejszym sitku maszynki.

Dodać ogrzany miód, stopione masło, sparzone o osączone rodzynki, skórkę pomarańczową, konfitury, jajko oraz posiekane orzechy. Dokładnie wymieszać, doprawić cukrem do smaku. Zostawić w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Ponownie wymieszać i ew. dosłodzić.

Z drożdży, ciepłego mleka łyżeczki cukru i łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi swoją objętość, dodać do przesianej mąki, dodać całe 3 całe jaja i jedno żółtko, wyrobić ciasto. Po połączeniu składników i lekkim wyrobieniu dodać partiami stopioną letnią margarynę. Wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki i miski. Powinno być miękkie ale dość zwarte i dać się uformować w kulę, nie rozlewając się od razu po misce. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki.

Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Podzielić ciasto na trzy części, każdą rozwałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na kwadrat o boku ok 25 centymetrów. Placki ułożyć na ściereczce, posmarować pozostałym białkiem i rozłożyć masę makową tak by przy trzech krawędziach buło ok 1 cm nie pokrytego nią ciasta. Zwinąć dość ściśle ciasto rozpoczynając od krawędzi pokrytej makiem. Zalepić końce ciasta, ułożyć je łączeniem do dołu i luźno owinąć je w papier do pieczenia tak żeby między papierem a ciastem było ok 5 cm przestrzeni.

Gotowe makowce układać na blasze i zostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy niemal całkowicie wypełnią papier, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec ok godziny, sprawdzić czy patyk wkłuty w najgrubsze miejsce wychodzi suchy.

Cukier puder ucierać dodając po kropli sok z cytryny i likier. W razie konieczności regulować gęstość przy pomocy dodawania ciepłej wody. Dość gęstym lukrem posmarować jeszcze ciepłe makowce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »