Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40 (nie licząc gotowania mleka)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
4 żółtka
3 łyżki śmietany
pół szklanki cukru
250 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier lub zapach waniliowy
1 jajko
Polewa:
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
100 g kwaskowatego dżemu (śliwkowy, porzeczkowy, morelowy niskosłodzony)
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
mieszane bakalie i owoce kandyzowane do ozdoby
czekolada lub kolorowa gotowa polewa
Wykonanie:
Zamkniętą puszkę z mlekiem gotować ok 3 godzin na małym ogniu. Przestudzić przez ok 1 godziny.
Suche składniki ciasta posiekać w misce z bardzo zimnym masłem. Dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść tak, żeby ciasto nie kleiło się do rąk. Rozwałkować i wypełnić średniej wielkości prostokątną blachę tworząc ozdobny brzeg. Piec ok 20 minut w temperaturze 190 stopni. Na 5 minut przed końcem pieczenia. Jajko roztrzepać i posmarować nim brzegi ciasta.
Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy. Na spodzie rozsmarować dżem, posypać go pokruszonymi orzechami włoskimi. Wyłożyć z puszki masę kaimakową, wyrównać i ozdobić czekoladą, polewami lub bakaliami.