kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Mazurek śliwkowo-orzechowy na waflach

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie

Składniki:

prostokątny wafel
niepełna szklanka mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
150 g suszonych śliwek i tyle samo orzechów

Wykonanie:

Dno blachy średniej wielkości wyłożyć waflem, przyciętym tak, żeby całkowicie je przykrywał.

Żółtka utrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Namoczone śliwki dość drobno posiekać, dołożyć do posiekanych orzechów.

Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut.

Uwaga - ciasto piecze się bardzo szybko, przy pierwszej próbie należy pilnować, by się nie spaliło.

Upieczone polać lukrem lub polewą - idealnie pasuje tu czekoladowa - ozdobić odłożonymi połówkami orzechów oraz według upodobania innymi bakaliami.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»