Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Składniki:
prostokątny wafel
niepełna szklanka mąki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
150 g suszonych śliwek i tyle samo orzechów
Wykonanie:
Dno blachy średniej wielkości wyłożyć waflem, przyciętym tak, żeby całkowicie je przykrywał.
Żółtka utrzeć z cukrem i dwiema łyżkami wody, z białek ubić sztywną pianę. Kilka połówek orzechów odłożyć, pozostałe posiekać. Namoczone śliwki dość drobno posiekać, dołożyć do posiekanych orzechów.
Wymieszać z mąką, utartymi żółtkami i pianą z białek. Wyłożyć ciasto na wafel, wyrównać, wstawić do dość mocno nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 15-20 minut.
Uwaga - ciasto piecze się bardzo szybko, przy pierwszej próbie należy pilnować, by się nie spaliło.
Upieczone polać lukrem lub polewą - idealnie pasuje tu czekoladowa - ozdobić odłożonymi połówkami orzechów oraz według upodobania innymi bakaliami.