Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
Ciasto:
600 g mąki
1 szklanka mleka
50 g drożdży
125 g masła
2 łyżki cukru
8 żółtek
2 jajka
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
250 g konfitur z róży
1 kg smalcu do smażenia
Lukier:
250 g cukru pudru
3 łyżki słodkiej śmietanki
2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny.
Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej.
Dodatkowe informacje: Ciasto na te pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozpłaszcza się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.