Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Składniki:
60 dkg mąki
1 szklanka mleka
5 dkg drożdży
13 dkg masła
8 dkg cukru
8 żółtek
2 jajka
1 kieliszek araku lub rumu (40 ml)
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny szczypta soli
1/2 szklanki cukru pudru
1 szklanka konfitur z róży
1 kg smalcu do smażenia
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, mlekiem i 2 łyżeczkami mąki. Rozczyn pozostawić do wyrośnięcia.
Żółtka i jajka utrzeć z pozostałym cukrem i masłem na pianę. Dodać wyrośnięte drożdże, mąkę, szczyptę soli, arak i skórkę z cytryny. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Następnie formować omączoną ręką małe pączki, nadziewać je konfiturami i układać na stolnicy, aby urosły.
Ciasto na pączki jest dosyć rzadkie, dlatego rozlewa się po stolnicy, tworząc placki, ale po wrzuceniu na wrzący tłuszcz pączki staną się ponownie okrągłe.
W głębokim rondlu rozgrzać smalec. Wkładać pączki, smażyć je na rumiano (przewracać podczas smażenia), a potem osączać na bibule i gorące posypywać cukrem pudrem lub smarować lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej
LUKIER : 25 dkg cukru pudru, 3 łyżki słodkiej śmietanki, 2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
Cukier utrzeć ze śmietanką na gładką masę o konsystencji miodu. Dodać skórkę pomarańczową i wymieszać. Smarować pączki lukrem za pomocą pędzelka.