kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pierniczki na Boże Narodzenie

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60 (nie licząc dojrzewania ciasta i procesu pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak

Składniki:

1/2 kilograma cukru
1/2 litra miodu
1 1/2 kostki masła
paczka ulubionego rodzaju przypraw korzennych lub mieszanka przygotowana własnoręcznie (cynamon, goździki, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa)
1 1/2 kilograma mąki
3 żółtka
4 łyżeczki sody oczyszczonej
kakao - ilość zależna od indywidualnego smaku

Wykonanie:

Cukier stopić w garnku aż powstanie karmel. Dodać miód (najlepiej wcześniej lekko ogrzany, wtedy powstanie mniej grudek cukrowych) i szybko mieszając dodać margarynę. Potrzymać na maleńkim aż się rozpuści i dodać przyprawy korzenne. Jeszcze chwilę podgrzewać, wyłączyć i zostawić do ostygnięcia co najmniej na 2-3 godziny (najlepiej na całą noc).

Zimną masę rozetrzeć wybierając najtrwardsze grudki, dodać mąkę, żółtka, kakao sodę oczyszczaną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i tyle wody, by wyrabiane ciasto było bardzo twarde i zwarte ale żeby się nie kruszyło. Ugnieść to na jednolitą masę, uformować kulę i dać odpocząć godzinkę-dwie, tak żeby całe ciasto nasączyło się aromatami korzennymi.

Gotowe ciasto partiami wałkować na stolnicy na grubość 5 mm. Wykrawać pierniczki nożem lub foremką - jeśli pierniczki mają być wieszane na choince należy włożyć w nie kawałki wykałaczek, w miejsce gdzie ma być dziurka.

Piec przez 12-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu od razu wyjąc patyczki, zanim ciastka stwardnieją. Zdobić lukrem lub czekoladą, przy czym można to zrobić już później. Przechowywać w zamkniętym pudełku.

Pierniczki te zaraz po upieczeniu robią się bardzo twarde. Najlepsze są 3-4 tygodnie po wyjęciu z pieca, zyskują wówczas niepowtarzalny aromat i miękną.

Podana powyżej porcja wystarcza na 3-4 blachy pierniczków.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »