kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Piernik na maślance

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak

Składniki:

50 dag mąki
2 szklanki maślanki
2 szklanki cukru
opakowanie przyprawy do piernika
pół kostki margaryny
4 jaja
łyżeczka sody
po 5 dag rodzynek, orzechów i skórki pomarańczowej
tłuszcz i tarta bułka do blachy

Wykonanie:

Maślankę wymieszać z cukrem, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje i zbrązowieje. Do lekko przestudzonej masy dodać margarynę, roztopić. Wsypać przyprawę do piernika. Masę wlać do miski z przesianą mąką i sodą, dodać żółtka i dokładnie wyrobić, następnie wsypać bakalie. Białka ubić na sztywno, dodać do ciasta. Blachę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką, przełożyć do niej ciasto, piec 45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu piernik można przełożyć marmoladą, polukrować lub polać polewą.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »