Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
½ średniego ogórka
2 czerwone cebule
2 pomidory
300 g jogurtu
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
¼ łyżeczki kolendry
po łyżce posiekanego tymianku i rozmarynu
500 g piersi z indyka
sól, pieprz
chlebki pita
Wykonanie:
Ogórek, pomidory i cebule pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny i połową czosnku. Dodać ogórka, pomidory i cebule, doprawić solą i pieprzem. Oliwę wymieszać z resztą czosnku, przyprawami i ziołami, dodać do tego pokrojone na kawałki mięso, odstawić na godzinę. Chlebki opiec w piekarniku, mięso usmażyć, wymieszać z warzywami i jogurtem, napełnić chlebki.