Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
25 dag mąki
10 dag cukru
6 jajek
½ kostki masła
80 dag dyni
½ szklanki śmietanki
100 ml syropu klonowego
skórka cytrynowa
cynamon
torebka budyniu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem, dodać 1 jajko, łyżkę zimnej wody i drobno pokrojone masło. zagnieść ciasto, odstawić do lodówki na 30 minut. Dynię pokroić w drobną kostkę, zalać śmietanką i gotować na średnim ogniu 10-15 minut. Dodać syrop, skórkę z 1 cytryny i cynamon, wymieszać i ostudzić. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim wysmarowaną tłuszczem formę do tarty, gęsto nakłuć widelcem. Przykryć ciasto pergaminem, wysypać na nie suchy groch lub fasolę (zapobiega to wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia), podpiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni. Usunąć papier i groch, dynię wymieszać z budyniem i jajkami, rozsmarować na cieście. Piec 45 minut w temp. 175 stopni.