Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 5
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
125 g miękkiego masła
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 szklanki soku z pomarańczy
2 łyżeczki mleka
100 ml śmietanki 30%
4 łyżeczki cukru pudru do śmietany
Wykonanie:
Utrzeć masło z cukrem, dodać skórkę pomarańczową i jajka. Ucierać masę aż stanie się puszysta. Do masy dodać przesianą mąkę, sok i mleko.
Papierowe miseczki na mufinki ułożyć na metalowej blasze z otworami i napełnić masą do połowy.
Piec w nagrzanym do 180°C i piekarniku przez 25-35 minut, aż do zrumienienia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Udekorować mufinki posypując je kolorowymi ozdobami.
Dodatkowe informacje: Źródło zdjęcia: Beckers.pl