Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
francuska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 2
Składniki:
2 średniej wielkości pstrągi
200 g sera roquefort
100 ml słodkiej śmietanki
100 ml mleka
1 cytryna
sól morska
biały pieprz
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Z połowy sparzonej cytryny zeskrobać skórkę a potem wycisnąć sok. Pozostałą połówkę pokroić na plastry.
Pstrągi oczyścić, oskrobać, wypatroszyć, usunąć kręgosłupy z ośćmi, dobrze opłukać i wysuszyć.
Ryby oprószyć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny. Do tuszek włożyć całe gałązki pietruszki, zawinąć pstrągi w folię aluminiową i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Śmietankę i mleko silnie podgrzać, dodać starty ser i ubijać trzepaczką do zredukowania oraz zgęstnienia sosu, w stanie zbliżonym do wrzenia. Dodać skórkę cytrynową.
Ryby wyjąć z folii, podawać polane sosem, posypane natką pietruszki i ozdobione plastrami cytryny.