Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
500 g makaronu (rurki, świderki, kolanka)
200 g chudej kiełbasy
3 średnie cebule
3 jajka
200 ml śmietanki
1 łyżka mąki
150 g ostrego sera żółtego
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, żeby był lekko twardy. Odczedzić, przepłukać zimną wodą. Kiełnasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, dusić razem 5 minut. Wymieszać z makaronem, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek.
Jajka rozbełtać trzepaczką ze śmietanką, mąką, gałką muszkatołową i przyprawami, wylać na makaron. Zapiekankę posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Dodatkowe informacje: W wegetariańskiej wersji tej zapiekanki kiełbasę można z powodzeniem zastąpić na przykład zblanszowanymi wcześniej brokułami.