kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Pulchna zapiekanka

Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni: europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6

Składniki:

500 g makaronu (rurki, świderki, kolanka)
200 g chudej kiełbasy
3 średnie cebule
3 jajka
200 ml śmietanki
1 łyżka mąki
150 g ostrego sera żółtego
1 łyżka oleju
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Makaron ugotować w osolonej wodzie tak, żeby był lekko twardy. Odczedzić, przepłukać zimną wodą. Kiełnasę pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju, dodać posiekaną cebulę, dusić razem 5 minut. Wymieszać z makaronem, przełożyć do natłuszczonej formy do zapiekanek.

Jajka rozbełtać trzepaczką ze śmietanką, mąką, gałką muszkatołową i przyprawami, wylać na makaron. Zapiekankę posypać startym serem. Zapiekać 20 minut w temperaturze 200 stopni.

 

Dodatkowe informacje: W wegetariańskiej wersji tej zapiekanki kiełbasę można z powodzeniem zastąpić na przykład zblanszowanymi wcześniej brokułami.



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »