Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: trudne
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 8-10
Składniki:
60 dag mielonego mięsa
30 dag mąki
15 dag twarożku śmietankowego
15 dag żółtego sera
1 cebula
1 jajko
1/2 pęczka natki pietruszki
majeranek, sól, pieprz cayenne
7 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 torebka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Obrać cebulę, drobno posiekać. Pokroić żółty ser w kostkę, opłukać i posiekać zieloną pietruszkę. Oddzielić żółtko od białka jednego jajka. Zagnieść mielone mięso z białkiem, cebulą, pietruszką i majerankiem oraz koncentratem. Doprawic masę do smaku solą i pieprzem cayenne, dodać żółty ser. Wymieszać twarożek z 6 łyżkami mleka, olejem i łyżeczką soli. Zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać do twarożku, dokładnie zagnieść. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, rozsmarować na nim masę mięsną, delikatnie zrolować i pokroić na plastry grubości ok. 5 cm. Roladki ułożyć w wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Rozmieszać żółtko z pozostałą łyżką mleka, posmarować brzegi ciasta, piec 35 - 40 minut w temp. 200 stopni. Kroić jak tort.