kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sernik babci Basi

Ten sernik zawsze się udaje. Jest wilgotny, niezwykle aromatyczny po prostu rozpływa się w ustach. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
 
 

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8-12

Składniki:

1,2 kg miękkiego (zmielonego trzykrotnie) sera
2,5 szklanki cukru
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankoy
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy

Wykonanie:

W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką polewą czekoladową.

 


Autor: Barbara Jabłońska

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 
Przepis dnia: Pavlova biała z kiwi

Uzależnia i powoduje, że ci którzy szukali dotąd zastosowania dla "nadmiarowych" białek, mają problem co zrobić z żółtkami.»