kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Sernik babci Basi

Ten sernik zawsze się udaje. Jest wilgotny, niezwykle aromatyczny po prostu rozpływa się w ustach. Prawdziwa uczta dla podniebienia.
 
 

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 25 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8-12

Składniki:

1,2 kg miękkiego (zmielonego trzykrotnie) sera
2,5 szklanki cukru
250 g masła
łyżka oleju
cukier waniliowy
5 średnich jaj
budyń bananowy
budyń śmietankoy
rodzynki
aromat cytrusowy
herbatniki do wyłożenia blachy

Wykonanie:

W misce utrzeć żółtka jaj z roztopionym letnim masłem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodać do tego budynie w proszku, aromat a później po łyżce ser. Po uzyskaniu gładkiej masy dodać rodzynki a na końcu delikatnie wymieszać z pianą z białek.

Wyłożyć masę do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej herbatnikami. Piec około 30-40 minut (170 stopni bez termoobiegu, 160 z termoobiegiem), aż góra będzie ciemnozłota. Pozostawić na 10-15 minut w uchylonym piekarniku.

Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem lub (lepiej) pokryć niezbyt słodką polewą czekoladową.

 


Autor: Barbara Jabłońska

Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »