Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 12
Składniki:
300 g mąki
100 g cukru pudru
szczypta soli
½ łyżeczki zmielonego cynamonu
175 g schłodzonego masła
1 żółtko
masa serowa:
5 pomarańczy
4 jajka
100g miękkiego masła
150 g cukru pudru
500 g zmielonego twarogu
250 g twarożku śmietankowego
100 ml śmietany
2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, solą i cynamonem, dodać pokrojone masło i żółtka, zagnieść gładkie ciasto, zawinąć je w folię i na 30 minut odłożyć do lodówki.
Cztery pomarańcze obrać i pokroić w plastry.
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku, cały czas ucierając.
Pozostałą pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Do masy z jajek, masła i cukru dodać skórkę i sok z pomarańczy, twaróg i twarożek, śmietanę i budyń. Na koniec delikatnie wymieszać z pianą z białek.
Natłuszczoną tortownicę wyłożyć ciastem (razem z bokami), pokryć masą serową, wyrównać, ułożyć na wierzchu plastry pomarańczy.
Piec ok. 70 minut w temp. 180 stopni.
Przestudzony sernik można posypać cukrem pudrem.