Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 90
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10-12
Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki
10 dag cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka smalcu
10 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg sera
0,5 szklanki cukru
2 jajka
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy bez cukru
3 szklanki mleka
Rosa:
6 białek
szklanka cukru
Wykonanie:
Ciasto:
Zagnieść ciasto z wymienionych składników, rozwałkować i rozłożyć na dno wcześniej przygotowanej blachy.
Masa:
Ser zemleć. Pozostałe składniki połączyć z serem i wszystko dokładnie zmiksować.
Do przygotowanej blachy z ciastem przełożyć masę serową. Całość piec 45 minut. Po upieczeniu wyłożyć na wierzch pianę ubitą z cukrem i piec jeszcze przez 15 minut.