Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: wysoki
Czas: 5
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 filety z tuńczyka po 140 g każdy
3 banany
300 g pomidorów koktajlowych
starta skórka z jednej limonki
100 g niskotłuszczowego jogurtu
1 pęczek kopru
1 mały pęczek pietruszki naciowej
2 łyżki stołowe curry
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki musztardy
4 łyżki stołowe octu winnego (najlepiej z białego wina)
2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Szczypta soli pieprzu
Wykonanie:
Przypraw filety pieprzem i startą skórką z limonki.
Obierz banany, pokrój w plasterki, skrop sokiem z limonki. Pomidory pokrój w plastry i ostrożnie wymieszaj z plasterkami bananów.
Zmieszaj jogurt z octem, koprem, pietruszką, oliwą, musztardą i przypraw solą, pieprzem, curry i cukrem. Powstałym sosem polej plasterki pomidorów i bananów. Dokładnie wymieszaj.
Na rozgrzaną patelnię nalej olej, dodaj i tuńczyka i smaż tylko na jednej stronie przez około 4 minuty.
Przełóż rybę na talerz i posyp natką pietruszki. Podawaj z sałatką owocową.
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 525
białko: 34 g
tłuszcz: 28 g