Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kokosanka:
5 białek
200 gram wiórków kokosowych
200 g cukru
szczypta soli
Masa:
250 g masła
1 puszka ananasów w syropie
2 torebki budyniu śmietankowego
Poncz i polewa:
2 łyżki rumu
1/4 szklanki soku ananasowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 żółtko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka masła
łyżka cukru
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: Do ubitej na sztywno piany z białek dodawać po łyżcze cukier a potem po jednym żółtku. Do powstałej masy bardzo delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelać do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok 30 minut w temperaturze 160-170 stopbi, aż wierzch będzie złocisty a boki zaczną lekko odstawać od brzegu tortownicy. Wyjąć na kratkę kuchenną, wystudzić i nasączyc ponczem z rumu i soku ananasowego.
Przygotować kokosankę: Do ubitej na sztywno piany z białek z dodatkiem soli, dodać cukier i nadal ubijać aby powstała masa jak na bezy. Dosypywac po łyżce wiórków i dokładnie mieszać. Przełożyć do tortownicy, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (ok 190 stopni),piec około 15 minut. Wystudzić.
Ananasy dokładnie osączyć, posiekać na drobną kostkę. Syrop z puszki ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą do 1/2 litra i ugotować na tym oba budynie (wg przepisu na opakowaniu). Wystudzić. Masło utrzec na pienistą masę i dodawać po łyżce masę budyniową, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Wsypać posiekane ananasy, wymieszać.
Czekoladę z dodatkiem cukru, masła i mleka rozpuścić na parze lub na bardzo małym ogniu, dodać mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia lekko przestudzić i dodać jednozółtko i bardzo dokłądnie wymieszać.
Masę wyłożyć na spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć kokosanką. Wierzch i boki ozdobić letnią polewą czekoladową. Przed podaniem schłodzić w lodówce.