kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Tort pinacolada

Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni: południowoamerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 10

Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Kokosanka:
5 białek
200 gram wiórków kokosowych
200 g cukru
szczypta soli

Masa:
250 g masła
1 puszka ananasów w syropie
2 torebki budyniu śmietankowego

Poncz i polewa:
2 łyżki rumu
1/4 szklanki soku ananasowego
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
1 żółtko
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka masła
łyżka cukru

Wykonanie:

Przygotować biszkopt: Do ubitej na sztywno piany z białek dodawać po łyżcze cukier a potem po jednym żółtku. Do powstałej masy bardzo delikatnie wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Masę przelać do średniej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Piec ok 30 minut w temperaturze 160-170 stopbi, aż wierzch będzie złocisty a boki zaczną lekko odstawać od brzegu tortownicy. Wyjąć na kratkę kuchenną, wystudzić i nasączyc ponczem z rumu i soku ananasowego.

Przygotować kokosankę: Do ubitej na sztywno piany z białek z dodatkiem soli, dodać cukier i nadal ubijać aby powstała masa jak na bezy. Dosypywac po łyżce wiórków i dokładnie mieszać. Przełożyć do tortownicy, wstawić do mocno nagrzanego piekarnika (ok 190 stopni),piec około 15 minut. Wystudzić.

Ananasy dokładnie osączyć, posiekać na drobną kostkę. Syrop z puszki ananasów wlać do garnka, uzupełnić wodą do 1/2 litra i ugotować na tym oba budynie (wg przepisu na opakowaniu). Wystudzić. Masło utrzec na pienistą masę i dodawać po łyżce masę budyniową, miksując do uzyskania jednolitego kremu. Wsypać posiekane ananasy, wymieszać.

Czekoladę z dodatkiem cukru, masła i mleka rozpuścić na parze lub na bardzo małym ogniu, dodać mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia lekko przestudzić i dodać jednozółtko i bardzo dokłądnie wymieszać.

Masę wyłożyć na spód biszkoptowy, wyrównać, przykryć kokosanką. Wierzch i boki ozdobić letnią polewą czekoladową. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»