Rodzaj potrawy: deser
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 banany
4 łyżki miodu
4 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
cynamon
6 łyżek rumu
4 gałki lodów waniliowych
200 g śmietanki kremówki
50 g startej gorzkiej czekolady
sok z połowy cytryny
Wykonanie:
Banany obrać, każdy przekroić wzdłuż na pół i skropić sokiem z cytryny.
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier, po jego rozpuszczeniu dołożyć miód i wszystko trzymać na małym ogniu aż składniki się połączą. Dodać 2 łyżki rumu i cynamon.
Włożyć banany i obsmażać je do zbrązowienia z obu stron.
Banany wyjąć na metalowe talerzyki, pozostały na patelni sos zagęszczać aż będzie spadal z łyżki długą nitką.
Śmietankę ubić bez cukru i wraz z lodami ułożyć obok bananów, posypać czekoladą. Banany polać sosem i resztą rumu. Tuż przed podaniem zapalić rum na bananach.