Rodzaj potrawy: przystawka
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30 (nie icząc chłodzenia)
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
4 mrożone filety z mintaja lub dorsza
2 cytryny
1 limonka
1 mała cebulka
1 suszona papryczka chili
50 ml oleju z pestek winogron
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Wykonanie:
Filety wyjąć z zamrażarki i zostawić na 20 minut w temperaturze pokojowej. Z cytryn i limonki wycisnąć sok, dodać do niego pokruszoną papryczkę (po usunieciu pestek), olej, posiekaną pietruszkę, cebulę pokrojoną w piórka lub bardzo cienkie plasterki i przyprawy. Dobrze wymieszać.
Nieco rozmrożone filety pokroić bardzo ostrym nożem na paseczki o szerokości 3-5 mm włożyć do zamykanego anczynia i zalać sosem. Wstawić na conajmniej 12 godzin do lodówki.
Dodatkowe informacje: Flety muszą być bardzo dobrej jakości, tak by nie puszczały zbyt wiele wody. Można użyć także zamrożonych kostek ale złożonych z dużych kawałków fileta.