Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 2 godz. oczekiwania)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 3-4
Składniki:
10 dag soczewicy
3 średnie cebule
3 papryki
3 pomidory
4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie:
Przebraną i wypłukaną soczewicę zalać wodą, odstawić na 2 godziny, po czym gotować w tej samej wodzie ok. ½ godziny. Odcedzić. Obrane i pokrojone w plasterki cebule i papryki podsmażyć na gorącym oleju, aż cebula nabierze złotego koloru, wtedy dodać pomidory (obrane i pokrojone) i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, włożyć soczewicę i dusić ok. 30 - 40 minut.