Rodzaj potrawy: danie główne 
 Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
 
 Stopień trudności: łatwe
    Koszt: niski 
    Czas: 60 (do czasu przygotowania trzeba doliczyć 2 godz. oczekiwania) 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 3-4
	    
  
  Składniki: 
	10 dag soczewicy
3 średnie cebule
3 papryki
3 pomidory
4 łyżki oleju
sól, pieprz, cukier do smaku
Wykonanie: 
Przebraną i wypłukaną soczewicę zalać wodą, odstawić na 2 godziny, po czym gotować w tej samej wodzie ok. ½ godziny. Odcedzić. Obrane i pokrojone w plasterki cebule i papryki podsmażyć na gorącym oleju, aż cebula nabierze złotego koloru, wtedy dodać pomidory (obrane i pokrojone) i gotować jeszcze 3 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, włożyć soczewicę i dusić ok. 30 - 40 minut.