Rodzaj potrawy: dodatek
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
10 dag masła
2 dag koncentratu pomidorowego
1 średnia cebula
2 łyżki octu winnego
1 ząbek czosnku
2 żółtka
1 łyżka suszonego estragonu
sól
pieprz
Wykonanie:
Drobno pokroić cebulę i czosnek. Następnie przełożyć je do garnka, dodać octu i estragonu, gotować do chwili, kiedy zostanie połowa płynu. Następnie przecedzić płyn do miseczki, ostudzić i dodać żółtka z masłem. Wstawić miseczkę do garnka z gorącą wodą i postawić na małym ogniu. Podczas podgrzewania ubijać sos do chwili, kiedy zacznie gęstnieć. Następnie zdjąć z ognia i dalej mieszać sos, dodając masło i koncentrat pomidorowy. Przyprawić pieprzem i solą.