Rodzaj potrawy: ciasto 
 Rodzaj kuchni:
polska
 
 Stopień trudności: średnie
    Koszt: średni 
    Czas: 60 
    
    Danie wegetariańskie: tak 
	    Liczba porcji: 6-8
	    
  
  Składniki: 
	6 jajek
15 dag cukru
18 dag orzechów
2 łyżki bułki tartej
cukier waniliowy
masa:
20 dag masła
10 dag cukru
3 żółtka
mocny napar z kawy 
Wykonanie: 
Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać zmielone orzechy i bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, lekko wymieszać z masą, podzielić ciasto na dwie części i upiec w wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą tortownicy dwa placki. 
Masa: utrzeć na pianę masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Przełożyć tort i udekorować go orzechami.