Rodzaj potrawy: ciasto
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6-8
Składniki:
6 jajek
15 dag cukru
18 dag orzechów
2 łyżki bułki tartej
cukier waniliowy
masa:
20 dag masła
10 dag cukru
3 żółtka
mocny napar z kawy
Wykonanie:
Utrzeć żółtka z cukrem, następnie dodać zmielone orzechy i bułkę tartą oraz cukier waniliowy. Dobrze wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, lekko wymieszać z masą, podzielić ciasto na dwie części i upiec w wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą tortownicy dwa placki.
Masa: utrzeć na pianę masło z cukrem, dodać pozostałe składniki. Przełożyć tort i udekorować go orzechami.