Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 25
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
½ filiżanki posiekanej cebuli
2 filiżanki posiekanego pora
¼ łyżeczki suszonego tymianku
Szczypta soli i pieprzu
Ok.1 litra bulionu warzywnego
2 szklanki obranych i posiekanych ziemniaków
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
Wykonanie:
1.Na rozgrzaną patelnię nalej olej, dodaj cebulę, pora, tymianek, sól i pieprz. Pozostaw na niewielkim ogniu na około kwadrans
2.Zawartość patelni przełóż do garnka z wywarem, zagotuj
3.Zmniejsz ogień i gotuj ok. 10 minut, aż por będzie miękki
4.Podając posyp szczypiorkiem
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie:114
białko: 5 g
tluszcz: 4 g