Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
ok. 75 dag wieprzowiny pokrojonej w kostkę
4 łyżki oleju
3 posiekane cebule
2 ząbki czosnku
2 obrane i posiekane pomidory
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
1 goździk
szczypta cynamonu
1 szklanka rosołu z kostki
3 ziemniaki pokrojone w ćwiartki
2 kwaśne jabłka pokrojone w ćwiartki
4 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych lub włoskich
4 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka cukru
Wykonanie:
Cebulę i posiekany czosnek smażyć na rozgrzanym oleju przez 5 minut, często mieszając. Po kolei dodawać:
- mięso – smażyć do zrumienienia
- pomidory, sól, pieprz, chili, goździk, cynamon – zalać rosołem, przykryć i dusić na małym ogniu ok. 45 minut
- ziemniaki – dusić dalsze 15 minut
- orzechy, jabłka, śmietanę i cukier, dusić jeszcze 15 minut.