Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
Młoda włoszczyzna:
3 marchewki
1 mały seler
2 pietruszki
1 mały por
1 szklanka kaszy jęczmiennej
1 szklanka mleka
1 łyżka masła
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżka śmietany
sól
natka pietruszki
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć, a następnie zetrzeć na tarce, zalać wodą i ugotować. Kaszę jęczmienną wypłukać, wsypać na wrzącą osoloną wodę, ugotować i połączyć z wywarem. Następnie dodać mleko, śmietaną, zagotować. Doprawić do smaku solą. Masło utrzeć z olejem, dodać do zupy. Przed podaniem posypać natką pietruszki.