Rodzaj potrawy: danie g³ówne
Rodzaj kuchni:
grecka
Stopień trudności: ¶rednie
Koszt: wysoki
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1kg wo³owiny na gulasz
szklanka wytrawnego czerwonego wina
75 dag pomidorów
2 ¶rednie cebule
pêczek natki pietruszki
3 listki laurowe
z±bek czosnku
4 ³y¿ki oleju lub oliwy
cynamon, kilka go¼dzików, pó³ ³y¿eczki cukru, sól, pieprz
Wykonanie:
Cebule i czosnek obraæ i drobno posiekaæ. Pomidory obraæ i pokroiæ w kostkê, miêso umyæ, osuszyæ i pokroiæ. Na rozgrzanym oleju lub oliwie podsma¿yæ miêso, doprawiæ sol± i pieprzem, dodaæ cebulê, czosnek i pomidory. Wlaæ wino, dodaæ resztê przypraw, przykryæ i dusiæ do miêkko¶ci miêsa. Przed podaniem danie posypaæ posiekan± natk± pietruszki.