Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 55
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
75 dag brukselki
75 dag ziemniaków
50 dag wędzonego schabu, szynki lub boczku
4 jajka
2 szklanki mleka
sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
½ pęczka szczypiorku
tłuszcz i tarta bulka do formy
Wykonanie:
Oczyszczoną brukselkę oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ok. 15 minut. Osączamy. Wędzonkę kroimy w kostkę, mieszamy z warzywami i układamy w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką formie do zapiekania. Do rozmąconych jajek dodajemy mleko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, polewamy tą mieszaniną zapiekankę. Pieczemy w gorącym piekarniku ok. 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.