Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 6
Składniki:
1 kg białej kiełbasy
4 pory
4 pomidory
200 g sera żółtego
po czubatej łyżce maki i margaryny
szklanka śmietanki lub mleka
2 jajka
sok z cytryny
sól, pieprz
Wykonanie:
Kiełbasę włożyć do wrzątku, gotować 20 minut. Pory oczyścić, pokroić na 5 cm kawałki, gotować w osolonej wodzie 15 minut, osączyć. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w grube plastry. Ser zetrzeć na tarce. Z margaryny i mąki przygotować białą zasmażkę, rozporowadzic śmietanką lub mlekiem, gotować na małym ogniu ok. 5 minut. Zestawić z ognia, dodać jajka, połowę sera, dokładnie wymieszać, przyprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pory ułożyć w naczyniu do zapiekania, na nich ułożyć plastry pomidorów, posolić, polać sosem. Na wierzchu ułożyć kiełbasę, posypać resztą sera, zapiekać 30 minut w temp. 220 stopni.