Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
europejska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
30 dag ziemniaków
25 dag marchewki
2 małe pory
15 dag kabanosów
15 dag śmietany
1 żółtko
sól, pieprz
1 łyżka pestek dyni
10 dag żółtego sera
tłuszcz do formy
Wykonanie:
Ziemniaki i marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki. Pory oczyścić, opłukać, pokroić na szerokie ukośne kawałki, kabanosy pokroić w grube plasterki. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, układać rzędami ziemniaki, marchewkę, pory i kabanosy. całość lekko oprószyć solą i pieprzem. Jajka wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku, polać zapiekankę sosem, posypać tartym serem i pestkami dyni. Zapiekać 35-40 minut w temp. 200 stopni.