Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 20
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 6
Składniki:
½ łyżeczki oliwy z oliwek
½ filiżanki posiekanego selera
1 duża, posiekana cebula
1 mały ziemniak
Szczypta soli i pieprzu
1 liść laurowy
¼ łyżeczki suszonego oregano
Ok. 1 l niskosodowego wywaru warzywnego
5 filiżanek kwiatków brokuła
Sok z ½ cytryny
3 łyżeczki niskotłuszczowej śmietany
Wykonanie:
1.Na rozgrzaną patelnię nalej oliwę, dodaj selera, cebulę i przyprawy. Pozostaw na ogniu na około 10 minut
2.Do wywaru dodaj pokrojonego ziemniaka i listek laurowy, doprowadź do wrzenia.
3.Zawartość patelni przełóż do garnka, dodaj brokuła. Gotuj około 7 minut
4.Wymieszaj sok z cytryny ze śmietaną
5.Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera. Wcześniej wyjmij listek laurowy
6.Podawaj z odrobiną soku zmieszanego ze śmietaną
Dodatkowe informacje: 1 porcja zawiera:
kalorie: 90
białko: 6 g
tłuszcz:2 g