Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
włoska
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 40
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 2
Składniki:
2 czerwone papryki
1 cebula
2 szklanki bulionu
sok z cytryny
3 łyżki sera mascarpone
2 łyżki śmietany
sól, pieprz
Wykonanie:
Paprykę umyć, upiec w piekarniku, aż skórka zczernieje. Cebulę obrać, przekroić na pół, upiec razem z papryką do miękkości. Paprykę włożyć jeszcze gorącą do woreczka foliowego na kilka minut. Ostrożnie zdjąć skórkę, wyjąć nasiona i białe części. Warzywa przełożyć do rondelka, zmiksować, dodać bulion, sok z cytryny i przyprawy i ser.
Gotować aż do rozpuszczenia sera, cały czas lekko ubijając trzepaczką by zupa miała puszystą konsystencję. Zupę przelać do miseczek, udekorować śmietaną.
Dodatkowe informacje: Źródło zdjęcia: Beckers.pl