Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
amerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 30
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 4
Składniki:
500 g marchwi
500 ml wywaru warzywnego
4 łyżki ryżu
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
200 ml odtłuszczonego mleka
Wykonanie:
Marchew oczyścić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę posiekać. Garnek posmarować przepołowionym ząbkiem czosnku, po czym rozgrzać w nim oliwę i przez 5 minut poddusić marchew z cebulą.
Zalać bulionem, dodać opłukany ryż i gotować ok 20 minut. do miękkości warzyw i ryżu. Dolać mleko, dokładnie zmiksować i gotować do uzyskania gęstej konsystencji.