Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 kg morskich ryb
20 dag owoców morza
2 średnie cebule
liść laurowy, pieprz, sól
1 seler naciowy
1 strąk papryki
1 marchewka
Wykonanie:
Ryby dokładnie umyć, osuszyć, pokroić na małe kawałki, przełożyć do garnka. Dodać oczyszczone owoce morza. Obrane cebule pokroić na połówki, paprykę i marchewkę w paseczki. Seler, marchewkę, paprykę i cebulę dodać do ryb i owoców morza, zalać wodą tak, aby składniki były nią przykryte. Dodać listek laurowy, sól i pieprz, gotować kilkanaście minut na małym ogniu. Następnie zupę przecedzić, zagotować ponownie, dodać do niej ryby i owoce morza. Zupę podawać z grzankami bezpośrednio po przyrządzeniu.