kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Zupa włościańska z boczkiem

Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni: polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

150 g wędzonego surowego boczku
300 g marchi
200 g białej rzodkwi
1 duży por
2 średnie cebule
1 mały seler
2 duże ziemniaki
30 g masła
2 liście laurowe
1 litr bulionu wołowego
łyżka mąki
szczypta tymianku
sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki

Wykonanie:

Boczek pokroić na kwadraty wielkości łazanek, usmażyć na chrupiąco na suchej patelni.

Warzywa umyć, oczyścić obrać i pokroić w średnią kostkę (pora w półplastry). Pory poddusić na maśle, dodać pozostałe warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, zalać pół szklanki bulionu i dusić przez 10 minut pod przykryciem, z dodatkiem liści laurowych i tymianku. Wyjąć liście, zalać resztą bulionu, doprawić pieprzem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Do tłuszczu wytopionego z boczku dołożyć mąkę, zrobić zasmażkę, zahartować łyżką zupy, dodać do garnka i zagtować dobrze mieszając. Do zupy dołożyć usmażony boczek, doprawić. Na talerzach posypać posiekaną natką.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »