Rodzaj potrawy: zupa
Rodzaj kuchni:
polska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 50
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
150 g wędzonego surowego boczku
300 g marchi
200 g białej rzodkwi
1 duży por
2 średnie cebule
1 mały seler
2 duże ziemniaki
30 g masła
2 liście laurowe
1 litr bulionu wołowego
łyżka mąki
szczypta tymianku
sól, pieprz
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Boczek pokroić na kwadraty wielkości łazanek, usmażyć na chrupiąco na suchej patelni.
Warzywa umyć, oczyścić obrać i pokroić w średnią kostkę (pora w półplastry). Pory poddusić na maśle, dodać pozostałe warzywa, z wyjątkiem ziemniaków, zalać pół szklanki bulionu i dusić przez 10 minut pod przykryciem, z dodatkiem liści laurowych i tymianku. Wyjąć liście, zalać resztą bulionu, doprawić pieprzem i gotować 10 minut. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na bardzo małym ogniu jeszcze przez 15 minut. Do tłuszczu wytopionego z boczku dołożyć mąkę, zrobić zasmażkę, zahartować łyżką zupy, dodać do garnka i zagtować dobrze mieszając. Do zupy dołożyć usmażony boczek, doprawić. Na talerzach posypać posiekaną natką.