Rodzaj potrawy: zapiekanka
Rodzaj kuchni:
południowoamerykańska
Stopień trudności: łatwe
Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia)
Danie wegetariańskie: tak
Liczba porcji: 8
Składniki:
1 średnia główka kapusty białej lub włoskiej
6 średnich ziemniaków
2 cebule
łyżka oleju
1 czerstwa bułka
100 ml mleka
2 jaja
3 łyżki śmietanki
200 g żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do formy
Wykonanie:
Kapustę podzielić na ćwiartki, wyciąć głąby i gotować we wrzątku przez około 7 minut, ostudzić. Ziemniaki ugotować, cebulę pokroić i przesmażyć na oleju, bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Kapustę zmielić razem z ziemniakami, cebulą i bułką. Dodać jaja, śmietankę, doprawić i dobrze wymieszać.
Masę wyłożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą byłką. Piec przez ok. 1 godziny w temperaturze 160 stopni. 10 minut przed końcem pieczenia posypać startym żółtym serem.
Podawać z zieloną sałatą.