Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: łatwe
Koszt: średni
Czas: 30
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1 średni kalafior
1 średnia cebula
2 dojrzałe banany
100 g chudej szynki konserwowej
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyzeczka mąki
sól, pieprz, curry
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie:
Kalafior ugotować na półtwardo.
Cebulę posiekać, banany obrać i pokroić na plastry, odłożyć około 8 najładniejszych plastrów, resztę wraz z cebulą dodać do wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu przez 5 minut, a potem zmiksować. Dodać śmietanę zmieszaną z mąką i zagotować.
Do sosu dodać plastry bananów, doprawić i potrzymać w ciepłym miejscu przez 5 minut.
Kalafior podzielić na porcje, polać sosem, posypać pokrojoną w cienie paseczki szynką i posiekaną zieloną pietruszką.