Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 40
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
600 g schabu bez kości
250 g sera z niebieską pleśnią
300 g różyczek brokułów
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Schab pokroić na 4 grube plastry, każdy z nich przekroić w połowie tworząc kieszeń. Lekko zbić przekrojone części, oprószyć pieprzem.
Brokuły ugotować na półtwardo, włożyć do kieszeni w schabie, wraz z połową ser pleśniowego. Kieszenie zapiąć wykałaczkami, tak żeby ser z nich nie wyciekał i obsmażyć na oleju a potem włożyć na 20 minut do piekarnika (160 stopni).
Masło roztopić, dodać do niego mąkę, dokładnie rozprowadzić, potem wlać śmietankę i intensywnie mieszać aż sos będzie miał jednolitą konsystencję, dodając po łyżeczce pozostały ser pleśniowy.
Przygotowanym sosem polać upieczone kieszenie schabowe. Podawać z borówkami.