Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: niski
Czas: 60
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
12 średnich ziemniaków
3 szklanki bulionu warzywnego
300 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 duża cebula
łyżeczka gałki muszkatołowej
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Obrane ziemniaki ułożyć w naczyniu do zapiekania, polać bulionem i piec przez 15 minut w temperaturze 220 stopni (termoobieg 200 stopni). Wyjąć z piekarnika i ostrożnie wydrażyć łyżeczką do 1/3 wysokości. To co zostało wydrążone lekko rozgnieśc widelcem (ziemniaki mogą być jeszcze nieco twardawe)
Mięso mielone wymieszać z rozgniecioną masą ziemniaczaną, posiekaną cebulą i przyprawami.
Nadziać masą mięsną ziemniaki w naczyniu do zapiekania i piec jeszcze 30 minut w temperaturze 220 stopni. Podawać posypane natką.