kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

 

Karp po norymbersku

Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni: niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4

Składniki:

1000 g filetów z karpia
1/2 małej cebuli
200 g małych pieczarek
30 gram słoniny
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
100 ml białego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
szklanka bulionu warzywnego lub rybnego
100 ml gęstej śmietany 18%

Wykonanie:

Filety oczyścić i pokroić na kawałki o szerokości k 5 cm. Skropić cytryną i sosem Worcestershire, posypać pieprzem, obtoczyć w 2 łyżkach mąki.

Włożyć na rozgrzane masło, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, posolić, włożyć do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 15 minut, nie obracając. Wyjąć z piekarnika, zlać sos powstały podczas pieczenia, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać posiekaną cebulkę, przysmażyć. Dodać sos z ryby, przepołowione pieczarki i zieloną pietruszkę, dusić ok 5 minut, aż zostanie wchłonięy cały płyn. Dodać bulion i białe wino, gotować jeszcze 5 minut, zageścić łyżką mąki roztrzepaniej w śmietanie.

Rybę podawać z sosem, białym pieczywem i sałatą.

 



Możesz dodawać zdjęcia do przepisu po zalogowaniu

Nazwa: Hasło:
Jesli nie masz jeszcze konta zarejestruj się

Aby móc dodawać komentarze musisz sie zalogować

 


 


 

Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »