Rodzaj potrawy: danie główne
Rodzaj kuchni:
niemiecka
Stopień trudności: średnie
Koszt: średni
Czas: 45
Danie wegetariańskie: nie
Liczba porcji: 4
Składniki:
1000 g filetów z karpia
1/2 małej cebuli
200 g małych pieczarek
30 gram słoniny
1 łyżka sosu Worcestershire
3 łyżki mąki
2 łyżki masła
100 ml białego wytrawnego wina
sok z połowy cytryny
szklanka bulionu warzywnego lub rybnego
100 ml gęstej śmietany 18%
Wykonanie:
Filety oczyścić i pokroić na kawałki o szerokości k 5 cm. Skropić cytryną i sosem Worcestershire, posypać pieprzem, obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
Włożyć na rozgrzane masło, obsmażyć z obu stron na złoty kolor, posolić, włożyć do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piec ok 15 minut, nie obracając. Wyjąć z piekarnika, zlać sos powstały podczas pieczenia, odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce.
Słoninę pokroić w bardzo drobną kostkę, stopić w rondlu, dodać posiekaną cebulkę, przysmażyć. Dodać sos z ryby, przepołowione pieczarki i zieloną pietruszkę, dusić ok 5 minut, aż zostanie wchłonięy cały płyn. Dodać bulion i białe wino, gotować jeszcze 5 minut, zageścić łyżką mąki roztrzepaniej w śmietanie.
Rybę podawać z sosem, białym pieczywem i sałatą.